هدف ایران توسعه ارز دیجیتال بانک مرکزی است

  • 27 بهمن 1400
  • بروزرسانی:
  • 8 دقیقه
  • 475 نفر


هدف ایران توسعه ارز دیجیتال بانک مرکزی است

همانطور که روش‌های پرداخت همچنان در حال تکامل هستند، نوآوری‌های جدید زیرساخت‌های مالی را بهبود می‌بخشند که سال‌ها مورد استفاده قرار گرفته‌اند. در حال حاضر ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) موضوعی است که توجه بسیاری از کشورهای جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران را به خود جلب کرده است.

این کشور خاورمیانه با مشکلات اقتصادی و مالی قابل توجهی به دلیل تحریم های اعمال شده توسط ایالات متحده بر این کشور مواجه شده است و معتقد است که اجرای آزمایشی CBDC می تواند مشکلات مرتبط با محاصره را حل کند.

علاوه بر این، برخی CBDC را به عنوان یک راه حل بالقوه برای مشکل فساد درک شده در کشور می دانند.

اتهامات فساد ده ها سال است که ایران را دنبال کرده است. شاخص ادراک فساد که توسط شفافیت بین‌الملل در سال ۲۰۲۰ منتشر شد، امتیاز ۲۵ از ۱۰۰ را به ایران داده است. در میان افرادی که به اتهام فساد متهم شده‌اند، مقامات بلندپایه دولتی از جمله قضات عالی رتبه و یک رئیس مجلس هستند که اخیراً زندانی شده‌اند.

مسیر رسیدن به CBDC

در سال ۲۰۱۸، زمانی که بانک مرکزی ایران (CBI) به شرکت خدمات انفورماتیک، بازوی اجرایی بانک مرکزی مرتبط با خدمات پرداخت و اتوماسیون، دستور ساخت CBDC را صادر کرد، ایران سفر خود را برای دیجیتالی کردن ارز خود آغاز کرد.

رسانه محلی ایلنا در دی ماه گزارش داد که مهران محرمیان معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی گفت که انتظار می‌رود توسعه CBDC به زودی آغاز شود. با این حال، او از ارائه تاریخ دقیق برای خلبان خودداری کرد.

گزارش هایی وجود دارد مبنی بر اینکه CBDC ایرانی با پروتکل Hyperledger Fabric که توسط بنیاد لینوکس میزبانی شده است، توسعه یافته است، اما این گزارش ها توسط Hyperledger یا بانک مرکزی تایید نشده است.

احسان قاضی زاده، مدیر عامل یک صرافی داخلی ارزهای دیجیتال به نام Exchange Iran (EXIR) به کوین تلگراف گفت: «هیچ اطلاعات فنی خاصی در مورد ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران وجود ندارد». وی افزود که تا کنون دولت به کسی در مورد زیرساخت ها، ناظران احتمالی، برگه سفید رسمی و/یا تعداد ناشران اطلاع رسانی نکرده است.

قاضی زاده گفت که مخاطبان و بازار هدف دولت هنوز تایید نشده است و مشخص نیست که CBDC چگونه برای استفاده عمومی در دسترس خواهد بود. او گفت: “دانش ما در مورد این موضوع در واقع کلی است، اما به نظر می رسد که نسخه آزمایشی ممکن است بیش از یک سال طول بکشد تا محقق شود.” هر چه روز نزدیکتر باشد، اطلاعات بیشتری ارائه خواهد شد.»

ایران دوستدار رمزنگاری است، اما نگرانی‌های مربوط به قدرت مانع از پیشرفت می‌شود

ایران یکی از اولین کشورهایی بود که استخراج بیت کوین (BTC) را برای کاهش بار مالی که کشور را فلج می کرد قانونی کرد. اما، با ادامه خاموشی‌ها در نتیجه خشکسالی‌های تاریخی و تحریم‌های فلج‌کننده، دولت چاره‌ای جز توقف موقت فعالیت‌های معدنی نداشت.

مصطفی رجبی مشهدی، معاون وزیر نیرو گفت: وزارت نیرو از ماه گذشته اقداماتی را برای کاهش مصرف سوخت‌های مایع در نیروگاه‌ها از جمله قطع برق مزارع کریپتو مجاز، خاموش کردن تیر چراغ‌ها در مناطق کم خطر و نظارت دقیق بر مصرف اجرا کرده است. مدیر عامل دیسپاچینگ شبکه ملی، آذرماه سال گذشته اعلام کرده بود.

قهرمانی در تجارت بین المللی با ارز دیجیتال

در ابتدای سال ۲۰۲۰، ایران ۱۰۰۰ مجوز استخراج کریپتو صادر کرد زیرا مقامات محلی به پتانسیل کریپتو برای کمک به کشور منزوی از نظر ژئوپلیتیکی در تجارت بین‌المللی پی بردند.

امیرحسین سعیدی نائینی از اعضای سازمان نظام صنفی و رایانه ای در دی ماه ۹۹ گفت: «وضعیت امروز کشور بسیار خاص است و نیازمند درآمد ارزی هستیم. در این شرایط، صنعت استخراج و استخراج ارز دیجیتال ضمن واردات ارز، می‌تواند تجارت را تسهیل کند.»

با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال در تقویت تجارت بین‌المللی کاملاً مفید هستند، ایران اخیراً تمایل خود را برای استفاده از این پتانسیل ابراز کرده است. ماه گذشته، بانک مرکزی ایران و وزارت بازرگانی هر دو توافق کردند که درگاه پرداخت بانک مرکزی را به یک سیستم معاملاتی مرتبط کنند که به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد از دارایی‌های دیجیتال برای تسویه پرداخت‌ها استفاده کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا پیمان پاک، معاون وزیر بازرگانی و توسعه که ریاست سازمان توسعه تجارت کشور را نیز بر عهده دارد، گفت: انتظار می‌رود تا چند هفته دیگر روش پرداخت ارز دیجیتال تکمیل شود.

ما در حال نهایی کردن مکانیزمی برای عملیات سیستم هستیم. این امر باید فرصت‌های جدیدی را برای واردکنندگان و صادرکنندگان فراهم کند تا از ارزهای دیجیتال در معاملات بین‌المللی خود استفاده کنند.

پیمان پاک خاطرنشان کرد: در برخی از بازارهای هدف آنها به ویژه در کشورهایی مانند عراق، افغانستان یا پاکستان ممکن است محدودیت هایی برای استفاده از ارزهای دیجیتال وجود داشته باشد، در حالی که در بازارهای اصلی آن مانند روسیه، چین، هند و آسیای جنوب شرقی استفاده از دارایی های دیجیتال رایج است.

پیشرفت جهانی CBDCها

هیچ کس نمی توانست پذیرش و استفاده انبوه بیت کوین و سایر موارد دیگر را پیش بینی کند

روغن ها در مراحل اولیه توسعه دارایی های دیجیتال. هدف اصلی ایجاد تمرکززدایی و قرار دادن قدرت در دست کاربران بود.

CBDC ها ممکن است تنها راهی برای حاکمیت در تمرکززدایی باشد که ارزهای دیجیتال تاکنون موفق به دستیابی به آن شده اند. تا حدودی، بانک‌ها ممکن است با استفاده از کریپتو به عنوان دارایی‌های سفته‌بازی راحت باشند، اما ممکن است حاضر نباشند این ایده را بپذیرند که این ارزهای مجازی می‌توانند به عنوان وسیله مبادله عمل کنند.

از آنجایی که ایده ارز دیجیتال راه را برای گنجاندن مالی هموار کرد، تا حدودی مشخص است که بانک‌های مرکزی مزایای آن را دیده‌اند و اکنون به شدت در تلاش هستند تا پول دیجیتالی با پشتیبانی بانک را راه‌اندازی کنند.

با استفاده از بیش از سه میلیون نفر از کیف پول Chivo Bitcoin، السالوادور می تواند به عنوان نمونه ای عالی از کشوری باشد که در تلاش برای دستیابی به دسترسی برابر به خدمات مالی است، به خصوص در جهانی که تخمین زده می شود حدود ۱.۷ میلیارد نفر بدون بانک هستند.

استدلال‌هایی وجود دارد که CBDCها واقعاً ارزهای دیجیتال نیستند، زیرا غیرمتمرکز نیستند. با نگاهی عمیق، CBDCها تفاوت چندانی با بسیاری از ارزهای دیجیتال ندارند. همانطور که XRP ریپل را می توان به عنوان یک کوین متمرکز طبقه بندی کرد، CBDC ها مشابه هستند زیرا صدور آنها توسط یک نهاد متمرکز، در این مورد، دولت تعیین می شود.

با افزایش علاقه دولت ها به دیجیتالی کردن ارز فیات، برخی از اقتصادهای بزرگ در حال حاضر در مرحله آزمایشی CBDC هستند – در حال بررسی و تحقیق در مورد قابلیت حیات آن هستند. از سوی دیگر، دیگران منابعی را به مطالعات CBDC اختصاص داده اند و در حال بررسی گزینه های دیگر هستند.

بر اساس ردیاب CBDC شورای آتلانتیک، ۸۷ کشور که بیش از ۹۰ درصد اقتصاد جهانی را تشکیل می دهند، در حال بررسی CBDC هستند. ۹ کشور ارزهای دیجیتال خود از جمله نیجریه، باهاما و هفت کشور دیگر را در جزایر کارائیب راه اندازی کرده اند.

حدود ۱۴ کشور در حال آزمایش نسخه آزمایشی CBDC های خود هستند. در این میان، یوان دیجیتال چین سر و صدای زیادی به راه انداخته است. برخی از کشورهای دیگر از جمله سوئد، تایلند و کره جنوبی در مرحله آزمایش هستند.

ایالات متحده هنوز در مرحله تحقیق CBDC های خرده فروشی و مشاوره با محققان فدرال رزرو بوستون و MIT است.

بانک مرکزی هند به دنبال معرفی یک فرم دیجیتالی روپیه هند در سال ۲۰۲۲ یا ۲۰۲۳ است و گفته می شود که راه اندازی آزمایشی از اول آوریل امسال آغاز خواهد شد. با این حال، جزئیات دقیقی در مورد نحوه عملکرد روپیه دیجیتال وجود ندارد – چه در مورد بلاک چین یا سایر فناوری های مرتبط.

«معرفی ارز دیجیتال بانک مرکزی به اقتصاد دیجیتال رونق و رونق زیادی خواهد داد. Nirmala Sitharaman، وزیر دارایی هند، گفت: ارز دیجیتال همچنین منجر به یک سیستم مدیریت ارز کارآمدتر و ارزان تر خواهد شد.

راهی برای حل مشکلات

از آنجایی که سیستم پرداخت به طور مداوم با افرادی که درخواست تراکنش‌های سریع‌تر دارند و بانک‌ها به دنبال ایفای نقش بهتر در تسهیل پرداخت‌ها هستند، تکامل می‌یابد، از بانک‌های مرکزی یا ذخایر فدرال خواسته شده است که CBDCهایی را توسعه دهند که می‌تواند برای عموم مفید باشد.

به گفته فرماندار کریستوفر جی والر از بانک فدرال رزرو که اخیراً در مؤسسه امریکن انترپرایز در واشنگتن دی سی صحبت کرد، CBDC ها “راه حل هایی در جستجوی یک مشکل” هستند.

والر می‌گوید: «برای مثال، می‌توان استدلال کرد که عموم مردم یک حق اساسی برای داشتن یک ابزار پرداخت دیجیتال بدون ریسک دارند و یک CBDC این کار را به گونه‌ای انجام می‌دهد که هیچ ابزار پرداخت خصوصی نمی‌تواند انجام دهد. از سوی دیگر، به لطف بیمه سپرده فدرال، حساب‌های بانکی تجاری در حال حاضر ابزار پرداخت دیجیتالی بدون ریسک را برای اکثر تراکنش‌ها به عموم مردم ارائه می‌دهند.

اگر برنامه CBI برای اجرای آزمایشی CBDC به نتیجه برسد، ایرانیان می‌توانند تجارت داخلی و بین‌المللی بی‌وقفه را با استفاده از ارزهای دیجیتال تسهیل کنند.

اخبار بروز 

صفحه اینستاگرام ما: rahaexchange



برچسب ها:
اشتراک گذاری:

مقالات مرتبط